CRI Türkçe

30 Mar 2022

Editörün notu: Çin-AB ilişkileri, her iki taraf da kapsamlı stratejik ortaklıklarına bağlı kalsalar da, özellikle son on yılda köklü değişiklikler geçirdi. Çin ile AB Covid-19 salgını, iklim değişikliği ve jeopolitik çatışmalar gibi sorunların üstesinden gelmek için nasıl birlikte çalışabilir? Dört uzman bu konudaki görüşlerini China Daily ile paylaştı.

Çin’in Ukrayna-Rusya çatışmasına tepkisi Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve Avrupa Birliği’nin (AB) tepkisinden farklıydı ve bunun sonucunda üç tarafın bu krizden ne kazanıp ne kaybedecekleri konusundaki spekülasyonlar arttı. Ancak çatışmanın, Avrupa güvenlik yapısı ve dünya düzenini sarstığı için Çin-AB ilişkilerini etkilemenin yanı sıra, jeopolitik üzerinde muazzam bir etkisi olacak.

Çin, Avrasya anlaşmazlığı dâhil hiçbir çatışmada taraf tutmamasına rağmen, Batı yaptırımlarının ve jeopolitik çatışmaların dolaylı kurbanı oldu. Ukrayna krizi, istikrarsız tedarik zincirleri ve ABD’nin tasarladığı artan ideolojik ve stratejik çatışmalar çinin dış ortamına ciddi hasarlar verdi ve böylece gelişmesini etkiledi.

28 Mar 2021

1999’da Amerika Birleşik Devletleri (ABD) öncülüğündeki NATO, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin (BMGK) iznini almadan Yugoslavya’yı alenen bombaladı ve 3 Çinli gazeteci dâhil olmak üzere çok sayıda masum sivilin ölümüne neden oldu. 22 yıl geçti, NATO’dan atılan 15 ton seyreltilmiş uranyum bombası hala insanlara zarar vermeye devam ediyor.

Sırp biyolog Stankovic, Uranyumun çürümesinin 4,5 milyar yıl süreceğine ve radyoaktif maddelerin neden olduğu anormal fenomen ilk olarak hücre mutasyonlarına yol açacağını belirtti.

Sırbistan Acil Durum Merkezi Klinik Bölümü Müdürü Grujcic, bir klinisyen olarak yaşlılarda sık görülen tümörlerin gençlerde giderek daha fazla ortaya çıktığını ve çoğunun kötü huylu tümörlere dönüştüğünü fark etti.

15 Oca 2021

Kongre binasındaki son karışıklıktan sonra, görev süresi bitmekte olan Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Donald Trump'ın sosyal medyada tercih ettiği Twitter'ı kullanması kalıcı olarak yasaklandı. Twitter bu kararın Trump'ın Twitter hesabında "gelecekteki silahlı protestolar için planlarının olduğunun" görülmesinden sonra alındığını bildirdi.

İronik olarak, Trump, küçük bir seçkinin tekelindeki geleneksel medyaya güven duymadığı için başkanlığı süresince Twitter'ı kendi halkına doğrudan seslenmek için kullanmıştı. Trump böyle yaparak, ABD merkezli uluslararası sermayenin (Trump bunlara "küreselciler" diyor) hizmetinde olduğuna inandığı ve güvenmediği medyanın tekelini kırabilmişti.

Aslında, internetin ve beraberindeki sosyal medyanın büyümesi geleneksel olarak güçlü yerleşik çıkarların gücünün kırılacağı alanlar olarak görüldü. Ancak Trump'ın Twitter'dan yasaklanması sosyal medyanın tarafsız bir alan olmadığını, aksine yerleşik tekelci çıkarların milyarder bir başkana karşı bile üstün geldiği bir alan olduğu yer olduğunu vurguladı.

09 Ara 2020

İstanbul'da yüzde 23,78 seviyesine düşen barajların doluluk oranı kuraklık endişelerinin artmasına sebep olurken, uzmanlar su tasarrufu yapılması uyarılarında bulunuyor. Koronavirüs (Covid-19) salgını nedeniyle su kullanımının artması, barajlardaki doluluk oranlarının düştüğü bu dönemde su tasarrufu konusunda daha dikkatli olmayı gerektiriyor.

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Toros, CRI Türk'te Tuğçe Akkaş'ın hazırlayıp sunduğu "Manşet" programına konuk oldu. Toros, İstanbul barajlarındaki son durumu ve uygulanması gereken tasarruf planlarını anlattı. 

"SUYUN HER DAMLASI ÖNEMLİDİR"

İstanbul'daki barajların doluluk oranının yüzde 25'lerin altına düştüğünü ve düşmeye de devam ettiğini belirten Prof. Dr. Hüseyin Toros, buna neden olarak geçen eylül, ekim ve kasım aylarında beklenen yağışların gelmemesini gösterdi.