T24

29 Nis 2023

Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, seçimlerde kazanacakları zaferin Türk-Rus ilişkilerini "olumlu bir istikamete taşıyacağına dair umutlu olduğunu" dile getirdi. CHP Genel Başkanı, kendi iktidarları döneminde iki ülke arasındaki ilişkilerin nasıl seyredeceği sorusuna kısa ve ilginç bir cevap verdi: "Öngörülebilirlik, itibar ve saygı ile". Dünyadaki Rusya karşıtı yaklaşımları doğru bulmadıklarını vurgulayan muhalif lider "ırkçılık bir insanlık suçudur" dedi.

Moskova'dayım. Gördüğüm, konuştuğum her Rusun değişmeyen sorusu şu: "Eğer Erdoğan yenilirse ve muhalefet başa gelirse Rusya-Türkiye ilişkileri kötüye mi gidecek?"

11 Mar 2022

Amerika olmasaydı, Avrupa Hitler'den 
kurtulabilir miydi?
Hayır.
İkinci Dünya Savaşı sonrasında
Amerika olmasaydı, Stalin'in Avrupa'yı 
istila etmesi önlenebilir miydi?
Hayır.
İkinci Dünya Savaşı sonrasında
Amerika olmasaydı, Stalin'in Boğazlar'a 
ve Doğu Anadolu'ya dönük taleplerine 
Türkiye tek başına direnebilir miydi?
Hayır.
Amerika ve NATO olmasaydı, 
Sovyetler Birliği'ne karşı soğuk savaş
kazanılabilir miydi?
Hayır.
Totalitarizm karşısında demokrasi, özgürlük
ve hukukun üstünlüğü kazanabilir miydi
Hayır.
İkinci Dünya Savaşı sonrasında Amerika olmasaydı,
barış ve demokrasi projesi olarak 
Avrupa Birliği tarih sahnesine çıkabilir miydi?
Hayır.

22 Ara 2019

AKP iktidarının dış politikası, ülkenin başına yeni sorunlar çıkarmak için sanki özel bir çaba içinde; Kanal İstanbul da bunlardan biri

Montrö Boğazlar Sözleşmesi, Lozan Antlaşması'yla birlikte, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucu anlaşmasıdır. 1923 Lozan Antlaşması'nda İstanbul ve Çanakkale boğazlarının yönetimi bir uluslararası komisyona bırakılmıştı. 1936 Montrö Sözleşmesi'yle uluslararası komisyonun yetkileri Türkiye'ye devredildi. Boğazların silahsızlandırılmış statüsüne son verildi. Boğazlar üzerinde Türkiye'nin egemenliği kuruldu.

Montrö Sözleşmesi, Türkiye'nin ve Karadeniz'de kıyısı olan devletlerin güvenliği ile Karadeniz'de kıyısı olmayan devletlerin çıkarları arasında kurulan hassas bir üçlü dengeye dayanır.

21 Ara 2019

Olay şu; Tekel olan her şey kötüdür. Rekabete açık olmayan her şey kötüdür. Google tekel olmaya yönelik bir sözleşme yapıyorsa, bu da Türkiye açısından kötü bir şeydir

Yine bir teknoloji tercümanlığı haberi yapıyoruz. Çünkü bir yandan gazetecilerin yazdıkları haberi bize soran, "Bu nedir?" diye çok kişi oldu. Bir yandan da, gazetecilerin haberciliği yaparken, bazı şeyleri anlamadan haber yaptıkları görülüyor.

Önceki gün gazetelerde birden bire "Android krizi" haberleri doldu. Başlıklar şunlara benzer şekildeydi;

  1. "Google'dan Türkiye için uyarı: Android telefonlara lisans verilemeyebilir"
  2. "Google'dan Yaptırım Tehdidi: Türkiye'de Android Pazarı Patlayabilir.

Gazetecilerin görevi, bildiğiniz gibi halkı haberdar etmektir. Bunu yaparken, duydukları haberi analiz etmeden, uzmanlara ve gerekli yerlere soru sormadan haber haline getirince böyle yanlış bilgi ve "ÇIĞIRTKANLIK" haline dönüşüyor.

13 Nis 2019

AK Parti seçmeninin muhalefet blokuna geçmekten daha çok sandığa gitmeyerek tepkisini gösterdiği anlaşılıyor

31 Mart Yerel Seçimleri’nin geçici sonuçları üzerinden oluşan tabloya genel ülke sayıları üzerinden bakıldığında belediye başkanlıkları için verilen oylar ile yerel meclisler için verilen oylar arasında bir farklılık var. Meclis oylarında yüzde 15,5 seçmen sandığa gitmemiş, yüzde 3,5 oranındaki oy ise geçersiz sayılmış. İttifak yapmadıkları ilerde de ittifak partilerinin oylarını toplayarak oluşan sayılara baktığımızda Cumhur İttifakı yüzde 41,2, Millet İttifakı ise yüzde 29,1 oranında oy almışlar.

13 Nis 2019

Moral üstünlük ilk kez muhalif bloka geçti

31 Mart yerel seçimlerinin sayısal analizlerine başlarken öncelikle üç tespiti yapmak gerekli. Birincisi ortaya çıkan sayısal sonuçlar ile 24 Haziran 2018 genel seçimlerinin sayısal sonuçları arasında oldukça küçük farklar olmakla birlikte, o küçük sayısal farkların üreteceği siyasal sonuçlar çok daha büyük oldu ve olacak da. Gelecek günlerde bu etkileri göreceğiz ve tartışacağız.

İkincisi ve daha da önemlisi son beş yıldaki 7 seçimlik seçim rallisinin sonuna gelindiğinde Ak Parti ilk kez moral üstünlüğünü muhalif bloka kaptırdı. İlk kez muhalif blok seçmeni seçimde kazanabileceğini, AK Parti’yi oyları ile geriletebileceğini ve kazanabileceğini gördü, hissetti.

08 Mar 2019

S-400 sistemini almak sadece savunma sistemi almak demek değil, sistem değişikliği de ‘iyi’ düşünülmeli...

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan; seçim propagandası çalışmalarının bir parçası olan televizyon söyleşilerinden (monologlarından) birinde, yine/yeniden Rusya’dan alınacak S-400’lerle ilgili kararlılık mesajı verdi:

"S-400 konusunda biz işi bitirdik, o bitmiş bir şey. Onu artık konuşmamızın anlamı yok. Çünkü gerek Sayın Putin ile gerekse Rusya ile biz bu anlaşmayı bitirmiş vaziyetteyiz. Yani kredi şartlarından ortak üretime varıncaya kadar bütün bunlar konuşuldu, anlaşıldı, imzalar atıldı bitti. Şimdi bizim bir geri dönüşümüz asla olamaz. Çünkü bize böyle bir ahlaksızlık yakışmaz, bu ahlaki değildir. Çünkü biz bir anlaşma yaptıysak onun arkasında dururuz. Kimse bizden tükürdüğümüzü yalamamızı beklemesin. Alışılmış liderlerden de değiliz. Bunu da herkesin bilmesi lazım."

08 Mar 2019

Feminizm, kadını olduğu kadar erkeği de ataerkil tahakkümden kurtarmayı, özgürleştirmeyi, dolayısıyla insanlaştırmayı hedefleyen bir hareket olmalıdır

Feminizm, ataerkilliğin karşıtıdır.

Tarihsel bir iktidar pratiği ve hem bir ekonomi-politik örgütlenme, hem de bir ideolojik örüntü olarak ataerkillik, kadın-erkek eşitsizliğinin erkekten yana ve kadına karşı hayata geçmesi demek.

Buna bağlı olarak feminizm, her şeyden önce ve en önemlisi, kadın ve erkeğin eşitliğine inanmak, bunu savunmak… İdeolojinin adındaki kadın (“femine”) vurgusu, eşitsizliğin açık, görünür, gözlenir mağduru ve mazlumunun kadın cinsiyet olmasından…

Ama feminizmin temel ve asli ilkesi kadın-erkek eşitliği ise, bunu hemen izleyecek ikinci ilkenin de “hem kadınlar hem erkekler; diğer deyişle kadınlar kadar erkekler de feminist olabilir, olmalı” şeklinde formülleştirilmesi gerekir.

10 Şub 2019

"Türkiye açısından sorulması gereken soru şu: Hükümet, meşruiyetini yitirmiş, halkın istemediği bir askeri diktatörlüğü destekleyen devletler safında neden yer alır?"

Venezuela Meclis Başkanı Juan Guaido, 23 Ocak günü, 100 binlerce kişinin katıldığı bir protesto mitinginde, sağ elini yüreğinin üstüne koydu ve kendini Venezuela’nın geçici Cumhurbaşkanı ilan etti. Venezuela Anayasası’na göre, Cumhurbaşkanlığı makamı boşalırsa, Meclis Başkanı geçici bir süre için Cumhurbaşkanlığı görevini üstleniyor. Guado yönetimi ele geçirir geçirmez serbest ve adil seçim yapmayı vaad etti. Mevcut Cumhurbaşkanı Maduro’ya göre ise, bu bir hükümet darbesi.

24 May 2017

Dünya panikte.

Bilgisayar ekranlarında fidyeciden gelen “dosyalarınız şifrelenmiş, onları geri almak için 300 Dolar  ödeyin” mesajları çıkıyor.

İngiltere’deki Ulusal Sağlık Hizmetleri (NHS) sistemi felç. Hastane randevuları iptal ediliyor, röntgenler bile çekilemiyor.

Rusya’da İçişleri Bakanlığı’nda işler durdu.

Almanya’daki tren istasyonlarının bilgi ekranlarında fidyecilerden gelen mesajlar var; trenlerin kalkış saatleri kara tahtalara yazılıyor.
Yaklaşık 300 bin bilgisayar “WannaCry” ya da “WanaCryptOr2.0” solucanıyla enfekte olmuş durumda. Solucan, bilgisayardan bilgisayara kendi kendine geçebilen kötü niyetli bir programdır.

Ancak bu saldırı arkasında bir süper beyin, süper zeki ve kötü bir hacker yok. Perde arkasında devletlerin istihbarat kurumlarının kötü niyeti, kapitalist mantıkla çalışan hükümetlerin kısa vadeli hesapları ve tabii ki Microsoft’un kendi hatalarından bile para kazanma açgözlülüğü var.

Sayfalar