Mustafa K. Erdemol

20 Ağu 2018

Franklin bir siyah olarak siyah hakları için mücadele etmekle yetinmemiş, Detroit otomobil fabrikasındaki işçi direnişine ve toplumsal muhalefete destek vermiştir

Amerika’nın en tanınmış komünistlerindendir Angela Davis. Kararlı bir insan hakları savunucusudur, önemli bir yazardır. Soğuk Savaş döneminde, 1980 ve 1984’de üyesi olduğu ABD Komünist Partisi’nin Başkan adayı da olmuştur. Uzun zaman FBI’ın tehlikeli suçlular listesinde kalan bu mücadeleci siyah kadını yıllar önce, 1970’de çeşitli suçlamalarla tutukladılar.

Başkan Richard Nixon’un “tehlikeli bir terörist” diye nitelendirdiği Davis’in kefaletle serbest bırakılması için 100 - 250 bin dolar arası bir paranın ödenmesi gerekiyordu. Çok sayıda destekçisi, seveni kolları sıvadı ama bir kişi tüm kefalet parasını ödemeye hazır olduğunu duyurdu. Davis için gözünü kırpmadan kefalet ücretini ödeyecek olan kişi oydu: Aretha Franklin.

06 Ağu 2018

‘Din’ ile ‘direniş’in aynı şey olmadığını hem İslamcılara hem dünyaya Ahed gösterdi

Üç yıl önce, öfkeyle sıktığı yumruğuyla İsrail askerinin karşısına dikilmişken çekilen o fotoğrafı gören herkes “neden bu kadar öfkeli?” diye sormuş olabilir. Nihayetinde henüz 14 yaşında, halen oyun çağında olan küçük bir kız çocuğuydu bu. Neden sorusuna başkaları ne yanıt verebilir bilemem ama benim için bu kadar küçük yaşta bu tür bir öfkenin nedeni, ‘elden bir şey gelmemesi’yle ilgilidir. Çocuğun elinden bir şey gelmez, biliriz bunu, hepimiz çocuk olduk çünkü. Sadece bağırabilir, yumruğunu sıkabilir, o yumrukla karşısındakine vurmayı deneyebilir, nihayet çığlık çığlığa ağlayabilir bir çocuk. Hepsi bu.

Kendisiyle aynı yaştaki kuzeninin İsrail askerleri tarafından kafasından vurulduğu gün Ahed Bassem Muhammed Al Tamimi bunların hepsini yaptı. Başka bir şey yapacak gücü yoktu. Bağırdı, yumruğunu sıktı, o yumrukla karşısındakine vurdu, nihayet çığlık çığlığa ağladı. Biz bu hallerini gösteren o fotoğrafla tanıyabildik Ahed’i ama o, çok çok küçük yaşlardan beri hep böyle davrandı.

04 Haz 2018
 
Kuzey Kore’nin Suriye’ye desteği yeni değil, 1960’lardan beri iyi ilişkisi var. Kuzey Kore’nin Şam’daki elçiliğinin açılış tarihi 1966. Suriye‘nin Pyongyang elçiliği ise üç yıl sonra açıldı

Egemen bir devletin başkanı olarak Beşar Esad’ın, Kuzey Kore’yi ziyaret edeceğini söylemesi neden şaşırtıcı geliyor kimilerine? “Dünya için tehlikeli” olduğu iddia edilen iki ülkenin, zaten var olan iyi ilişkilerinin bir liderler zirvesiyle taçlanmasında bir gariplik yok.

01 Ağu 2017

 

Devrimci iktidarın zaferinin seçime katılımın az olduğu propagandası ile gölgelenmeye çalışılması Suriye’ye yapılan yalan propagandasının bir benzeri Venezuela’da önceki gün gerçekleştirilen Ulusal Kurucu Meclis Temsilcileri’nin belirlenmesine yönelik seçimlere ilişkin uluslararası çapta bir yalan rüzgârı estiriliyor. Bolivarcı, devrimci iktidarın zaferle çıktığı seçimlere katılımın az olduğu yalanları ABD kaynaklı merkezlerden pompalanmaya başladı bile.

29 Mar 2016

Çin ile girdiği sıkı işbirliği ülkeyi ABD’nin hedefi haline getirdi. Dolayısıyla ülkedeki mevcut istikrarsızlık ABD’nin işine geliyor. Öyle ki ülkeden koparılarak kurulacak Belücistan devleti bile masada. Bu devletin kurulması İran için de sorun olacak…

Pakistan’ın Pencap eyaletinin başkenti Lahor'da bir lunaparkta düzenlenen saldırıda 70 kişi yaşamını yitirdi, 400’e yakın kişi de yaralandı. Çökmekte Olan Uluslar Kategorisi’nde üst sıralarda yer alan Pakistan için bu sıradan bir olay maalesef. Yan sütunda ülkedeki şiddet eylemleri ile can kayıplarının küçük bir dökümünü çıkardım. Ona bakıldığında bu eylem de, can kaybı sayısı da Pakistan ölçülerinde, - söylemesi çok kötü elbette ama-, önemsiz sayılabilir.

Pakistan neden böyle?

11 Mar 2016

Bu haftanın en şaşırtıcı gelişmesi Rusya’nın önemli müttefiklerinden biri olan İran’a satacağını duyurduğu S- 300 füzelerini Hizbullah’ın eline geçeceği endişesiyle göndermekten vazgeçmesi oldu. İki ülke arasında 2005 yılında yapılan, 800 milyon dolarlık bir anlaşmaydı bu.

Gelişme gerçekten şaşırtıcı çünkü İran gibi önemli bir devletin, hele uluslararası kamuoyunda artık kabul de görüyorken, dost bir ülkeden aldığı füzeleri Hizbullah’ın eline geçecek bir ihmale yol açacağı ya da doğrudan doğruya Hizbullah’a aktaracağı pek mantıklı değil. İran Suriye’de işbirliği yaptığı, Lübnan’da desteklediği Hizbullah’a füzeleri vererek kendisini uluslararası alanda zor bırakacak bir adım atmaz.

24 Şub 2016

Uzun yıllar boyunca Batılı ülkelerin de kışkırtmasıyla iç savaşlar yaşayan, kıtlıkla boğuşan Somali için bugün İstanbul’da 51 ülke ile 12 uluslararası/bölgesel kuruluşun katılacağı Somali Yüksek Düzeyli Ortaklık Forumu Toplantısı gerçekleştirilecek. Forum 2012 yılında “Somali için Yeni Düzen” sürecinin en üst düzey karar alma mekanizması.

İki gün süreli toplantıda ülkenin karşı karşıya kaldığı sorunların yaratıcıları, yani Somali’yi mahvedenler, bu talihsiz ülkeyi nasıl kalkındıracaklarını, insanlarını nasıl mutlu edeceklerini konuşacaklar. Altıncı kez hem de.

Kendi kendine yeten bir ülkeydi

08 Ara 2015

Musul’a gönderilen 130 Türk askeri daha sonraki Musul hamlesi için küçük bir adım. Irak merkezi hükümetini destekleyen Rusya ve İran faktörü yine göz ardı edildi. Türkiye, Irak Kürdistanı’nın bağımsızlığını ilan etmesi durumunda Musul ve Kerkük’ün Türkiye’ye verileceğini içeren emperyalist plana umut bağladı